Директор МШЖ Євген Федченко підсумовує досягнення Школи минулого навчального року – 2011/2012

Євген Федченко Початок навчального року – це завжди особлива подія для Могилянської школи журналістики. Це час, коли ми вітаємо нових студентів першого року навчання й обговорюємо враження студентів другого року про літню практику в провідних ЗМІ. Для Школи це також час планування майбутнього, а ще – нагода подивитися на рік минулий. Він був ювілейним: усією великою громадою студентів, випускників, викладачів та друзів ми відзначали 10 років з моменту заснування Могилянської школи журналістики.

Головне наше досягнення насьогодні – це створення абсолютно унікальної спільноти нових медіафахівців, які навчалися в МШЖ на різних програмах. Цього року до родини навчальних програм, які реалізує Школа, приєдналася ще одна – DMU (Цифрові медіа в університетах України). В межах нової програми 10 викладачів з провідних українських університетів вчилися разом з нами розробляти та впроваджувати курси з нових медіа та інтернет-журналістики. Програма для викладачів проводиться спільно з нашим надійним партнером – Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», який підтримує 3 з 4 програм Школи.

За останні 10 років МШЖ закріпила за собою репутацію лідера в галузі мультимедійної освіти. Цього року ми розширили секцію нових медіа на магістерській програмі: запросили нових викладачів (зараз у нас 26 викладачів!), які викладають курси «Анімація» (викладач Ольга Макарчук), «Графічний дизайн у медіа» (викладач Микола Ковальчук), кардинально змінено курс «Виробництво журналів» (викладач Олександр Власенко). Наступного року додається Computer-assited research and reporting та Веб-дизайн.

Наша мета – з 2013 року зробити мультимедійну журналістику нашою офіційною спеціалізацією. Вже зараз ми є одним із партнерів спільного проекту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, корпорації СКМ та Конфедерації роботодавців України зі створення нових професійних стандартів, а на їх основі – нових галузевих стандартів вищої освіти у галузі мультимедійної журналістики. Ці нові стандарти є результатом інтенсивного діалогу з медіаіндустрією, вони допоможуть зробити журналістську освіту релевантною до потреб сьогодення, а випускників – затребуваними на ринку медіафахівцями. Для збільшення шансів знайти роботу для майбутніх випускників ми плануємо запровадити також нові курси, пов’язані з економікою та підприємництвом (entrepreunership).

Тривала цього року й інтенсивна робота з подальшої інтернаціоналізації Школи. У нас з’явилися нові міжнародні проекти. Могилянська школа журналістики в партнерстві з організацією EJO (Європейська обсерваторія журналістики) створили українську версію сайту, присвяченого проблематиці сучасних медіа. Там будуть регулярно з’являтися публікації як українських, так і європейських авторів та експертів.

Минулого грудня ми організували I Форумi журналiстики Україна-Iспанія, де медіа-експерти з обох країн обмінялися досвідом трансформацій у медіа.

Цього року у нас була рекордна кількість запрошених викладачів та практичних майстер-класів: з Бенджаміном Пітерсом, викладачем університету Талса (Оклахома), з Ніком Пізані, британським медіа-експертом, засновником компанії W11 Media та консультантом компанії Intelligence Squared, Ріком Голдсмітом, відомим американським документалістом, режисером фільму «The most dangerous man in America», Жакі Банашинскі – журналісткою, володаркою Пулітцерівської премії за репортажі про голод в Ефіопії, Knight Chair in Editing у Школі журналітики Міссурі, Герхардом Гнауком – відомим німецьким журналістом, який багато пише про Україну і Східну Європу для популярного видання Die Welt, Ханною МакГіл, знаним кінокритиком та колишньою директоркою Едінбурзького фестивалю, Беном Скоттом, Радником Хілларі Клінтон з інновацій, Джеймсом Ґрімальді, Пулітцерівським лауреатом, Олександром Мотилем, професором політології з університету Рутгерса-Ньюарк, Жозе Фуксом, знаним бразильським бізнес-журналістом.

Компанія ERC, офіційний дилер Apple в Україні, провела для студентів Школи майстер-клас із мультимедійної журналістики з використанням продуктів Apple на базі операційної системи iOS. А ще у нас з’явився iPad-клас!

Також наші студенти та викладачі отримали численні відзнаки та нагороди. Марійка Биба, студентка другого року навчання Могилянської школи журналістики, взяла участь у прес-турі Саміту Східного Партнерства. Азад Сафаров, випускник програми DFJ, отримав першу премію в Першому щорічному конкурсі журналістських розслідувань. Фільм “Справжні новини” студентки МШЖ Катерини Горностай і Дмитра Красного переміг на фестивалі “Кіномедіа”, стрічка виграла у номінації “Найкращий документальний фільм”; також було відзначено відео Христини Гладкої, студентки першого року навчання, у номінації “Анімаційне кіно”. Студентки Школи Оля Дацюк та Катя Возниця, а також Анна Коталейчук та Людмила Кушнір та їх робота “Свобода слова” перемогли на Docudays у Конкурсі на кращий анімаційний ролик. Студенти МШЖ стали переможцями у конкурсі, присвяченому Правам людини, “Словами за права” Посольства Франції в Україні.

Ми також пишаємося досягненнями викладачів Школи. Сергій Квіт, викладач МШЖ та Президент Києво-Могилянської академії, почав вести блог на University World News. Наші викладачі взяли участь у престижних міжнародних конференціях: Дарія Орлова взяла участь в симпозіумі “Ukraine in Global Context” (Торонто), а Дар’я Тарадай взяла участь у міжнародній конференції «Тероризм та електронні ЗМІ», присвяченій проблемам висвітлення терористичних актів у медіа. Також Дар`я Тарадай, Дарія Орлова та Анастасія Гринько успішно склали дисертаційний іспит в межах свого навчання на PhD-програмі Автономного универсітету Барселони. Викладачка Тетяна Локоть взяла участь у роботі журі конкурсу Online Journalism Awards 2011 у категорії General Excellence in Online Journalism, а також навчила грузинських журналістів роботі у нових медіа, а заступниця директора Могилянської школи журналістики Діана Дуцик стала редактором сайту MediaSapiens. В міжнародному академічному журналі Каталонії Quaderns del CAC вийшла стаття викладачки Анастасії Гринько «Bridging the ethical norms and real-life practice in media».

Ну і, звичайно, ми не залишилися остронь головного футбольного свята – EURO 2012. Школа стала партнером UEFA – UEFA HB Talent Programme, а наші студенти – асистентами в командах міжнародних ЗМІ, що висвітлювавали події чемпіонату!

Відкриваючи двері новим студентам магістерської програми, Школа не забуває своїх випускників, з професійними досягненнями яких можна познайомитися на блозі МШЖ у розділі «випускники».

Ми продовжуємо стежити за найсучаснішими тенденціями медіаринку та створювати умови для навчання найкращих фахівців, здатних очолити розвиток медіагалузі.

Євген Федченко, 31 серпня 2012 р.


31 серпня 2012 @ 11:16

коментарів поки немає